Antilliaanse organisaties vormen een front

Toenemende spanningen binnen het Koninkrijk en een belangrijke subsidiekraan die dicht gaat. Na twee jaar vergaderen gebeurt het toch: Antilliaanse organisaties in Nederland gaan samenwerken. Maar het is tegelijkertijd ook oppassen geblazen voor de oudere generaties..

Een aantal Antilliaanse organisaties, gerund door studenten en young professionals, zijn bezig met een opmars door zich te groeperen in het platform Caribische Nederlanders. De toenemende spanningen binnen het Koninkrijk en het terugdringen van de subsidies in Nederland zijn belangrijke factoren die hebben meegespeeld voor het in leven roepen en houden van het platform, vertelt Johan Oldenboom, woordvoerder van het platform.

Het zijn er veel, die Antilliaanse organisaties in Nederland. Meer dan het PDF’je van het Curaçaohuis in Den Haag hebben kan. Maar er vinden nu een aantal verschuivingen plaats. Het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) wordt nog gezien als de meest invloedrijke Antilliaanse organisatie. Maar zo vanzelfsprekend zal dat niet meer zijn: de Nederlandse regering gooit een belangrijke subsidiekraan dicht en OCaN zal vanaf 2015 dan ook niet meer de officiële overlegpartner van de Nederlandse overheid zijn.

De intentieverklaring die een groep Antilliaanse organisaties hebben getekend: het is tijd om te gaan samenwerken.
De intentieverklaring die een groep Antilliaanse organisaties hebben getekend: het is tijd om te gaan samenwerken.

Intentieverklaring
Eerder was het de bedoeling om tijdens de viering van het tweejarig bestaan van het platform een samenwerkingsakkoord te tekenen. Maar dat idee is gestrand nadat de inhoud van het concept aan de organisaties gepresenteerd werd. Toch willen een een aantal van die organisaties dat er snel een intensieve samenwerking tot stand komt. De samenwerkingsovereenkomst wordt nu herschreven en zal in januari opnieuw gepresenteerd worden. Verwacht wordt dat de organisaties dan wel zullen tekenen.

Maar er is iets wat opvalt aan de intentieverklaring. De krabbeltjes van veel organisaties die normaliter de media halen met hun statements, ontbreken. Uit navraag blijkt dat de jongeren het wachten min of meer zat zijn: er zal samengewerkt worden, met of zonder de oudere generaties.

Maar hoe komen ze nu aan geld?
Vanaf 2015 zullen organisaties die zich op allochtonen richten geen of nauwelijks subsidie meer krijgen van de Nederlandse overheid vanwege de aanpassing van het Minderhedenbeleid. Door dat besluit is het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) nu ook genoodzaakt de organisatie flink te reorganiseren. Door alle Antilliaanse organisaties in Nederland nu dichter bij elkaar te brengen, wil het platform in de toekomst via het Ministerie van Binnenlandse Zaken alsnog geld proberen te krijgen door aanvragen in te dienen voor specifieke projecten, gericht op de Antilliaanse gemeenschap in Nederland.

En de overheid?
Het platform wil na het tekenen van het akkoord in januari ook de toenadering gaan zoeken met de vertegenwoordiging van de regeringen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland. Ook Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) en de Sint Maartense S4 moeten als het aan het platform ligt een speciale rol in het platform gaan krijgen.

 

Platform Caribisch Nederlandse organisaties
De organisaties die de intentieverklaring getekend hebben zijn:
 ABC Compas, Antuba, Caribische Studentenvereniging (CSV), INFECT, Kiva Curaçao, Vereniging Antilliaans Netwerk (VAN), OCaN jongerencommissie, Netwerk Caribische Gedragswetenschappers en Soualiga Foundation. (Foto: John Samson)

door John Samson

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s