Antillianen houden van homo’s

Antillianen scoren onder migrantengroepen in Nederland het hoogst als het gaat om homo-acceptatie, blijkt uit de meest recente cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Verrassend?

Politici op de Caribische eilanden hebben tot de dag van vandaag nauwelijks een standpunt durven in te nemen als het gaat om gelijke rechten voor homoseksuelen. Gelijke rechten eisen voor homoseksuelen zou tot zetelverlies leiden in het onstuimige politieke klimaat op de eilanden, is het idee dat heerst.

Op Aruba moest een lesbisch echtpaar tot aan de Hoge Raad toe procederen om te worden ingeschreven in het bevolkingsregister. In het Antillentijdperk heeft ex-minister Omayra Leeflang geprobeerd om een rechterlijk vonnis opzij te leggen over de rechten van een andere lesbisch echtpaar op Curaçao.

Winifred Raveneau (PS) laat als één van de weinige parlementsleden op Curaçao van zich horen als het om homo’s gaat. En dat heeft in Den Haag tot Kamervragen geleid. In 2013 zorgt zij samen met autoriteiten met succes om de manifestatie in de straten van Willemstad tegen homofobie te dwarsbomen. Homoseksualiteit is onchristelijk en hoort niet in de Curaçaose cultuur, stelt het parlementslid. De geplande manifestatie gaat niet door, vanwege de strenge eisen die de politie op het allerlaatste moment aan de organisatoren stelt.

Heerst de homofobie op de Caribische rijksdelen? Met cijfers kan dat niet aangetoond of ontkend worden, want die zijn er simpelweg niet. Ook politiecijfers over geweld tegen homo’s zijn niet beschikbaar.

Maar cijfers over hoe Antillianen in Nederland over homoseksualiteit denken, die zijn er wel. Het SCP onderzocht de acceptatie van homoseksuelen onder allochtonen en religieuze groepen. En wat blijkt: een grote meerderheid van Antillianen in Nederland zegt homoseksualiteit volledig te accepteren. 

Ongeveer één op de drie heeft moeite met een homoseksueel kind

Op de vraag of homo’s hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen, geeft 84 procent van de Antillianen in Nederland aan dat ze het daar mee eens zijn. Althans.. zolang het niet je eigen kind is. Ongeveer één op de drie Antillianen in Nederland geeft in het onderzoek aan moeite te hebben met een homoseksueel kind en zou dat ook zien als een probleem.

Generatieverschil
Wat ook in het rapport opvalt is dat van de migrantengroepen alleen bij de Antilliaanse groep is er een verschil te zien tussen de twee generaties als het gaat om de reactie op homoseksualiteit in de naaste omgeving. Bij de eerste generatie heeft een derde hiermee een probleem, bij de tweede generatie is dit deel kleiner, een kwart.

Homohuwelijk
Bij Antilliaanse Nederlanders is het verschil tussen de generaties het grootst als het om het homohuwelijk gaat. Bij de eerste generatie keurt ongeveer de helft het homohuwelijk goed, bij de tweede bedraagt dit deel ruim driekwart. De tweede generatie Antilliaanse Nederlanders denkt dus ongeveer hetzelfde over het homohuwelijk als de gemiddelde autochtone Nederlander.

‘Niet verrast’
Homo-activist Marlon Reina is in eerste instantie niet verrast over de cijfers. “Ze komen in grote lijnen overeen met de homo-acceptatie op Curaçao, maar als het gaat om gelijke rechten van homo’s, dan is het een heel ander verhaal”, stelt Reina, die zich al ruim twintig jaar inzet voor homo-acceptatie onder de Antilliaanse gemeenschap in Nederland en op Curaçao. “Wij Antillianen hebben zoiets van: leef en laat leven. Het maakt ons niet veel uit hoe anderen leven, zolang het maar niet in onze directe omgeving is.”

Het zijn vooral de mannen die niks te maken willen hebben met homoseksuelen

Maar het ligt volgens Reina veel genuanceerder. Antilliaanse vrouwen zouden geen moeite hebben met homoseksuelen. Maar het zijn vooral de mannen die niks te maken willen hebben met homoseksuelen. De heersende machocultuur op het eiland zou de verklaring zijn. “Wat ik in het rapport mis is het verschil tussen hoe mannen en vrouwen denken. Ik heb de indruk dat de percentages, vooral over jongeren, naar boven getrokken worden door de vrouwen.”

Andere groepen
Eén op de tien autochtonen in Nederland keurt homoseksualiteit af. Van de vier grote migrantengroepen in Nederland – waaronder Antillianen en Surinamers, is de acceptatie onder Turken en Marokkanen beduidend lager, blijkt uit het rapport. Ongeveer de helft van Turkse en Marokkaanse Nederlanders vindt homoseksualiteit bijna altijd verkeerd.

Door John Samson

Als eerste op de hoogte als er hier weer een nieuw artikel verschijnt?
Like Antillianen op Facebook

Advertenties

Een gedachte over “Antillianen houden van homo’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s