Waarom sommige Antillianen gek worden in de winter

Moeheid, buikpijn en hoofdpijn. De drie meest gehoorde klachten van Antillianen tijdens de donkere wintermaanden. En als de huisarts even doorvraagt, blijkt dat er iets heel anders aan de hand is. 

dr. Daniel Schotborgh (35)
dr. Daniel Schotborgh (35)

Dokter Daniel Schotborgh (35) komt zelf uit Curaçao en is huisarts bij een praktijk in Schiedam. Van al zijn patiënten is ongeveer zestig van Antilliaanse komaf. Wat opvalt: dat Antilliaanse patiënten, zeker in december en januari, met vage klachten komen zoals moeheid, buikpijn en hoofdpijn. “Maar wanneer je echt doorvraagt, blijkt dat ze zich niet helemaal lekker in hun vel voelen, omdat ze heel erg de zon en ook hun familie missen,” vertelt Schotborgh. De donkere maanden in Nederland spelen misschien een grotere rol dan veel mensen willen toegeven.

Goed verklaarbaar
Iedereen, jong en oud, met alle soorten achtergronden, kunnen last hebben van de winter. En dat ook veel Caribische Nederlanders geestelijke en fysieke klachten hebben tijdens deze periode in Nederland, is goed verklaarbaar. “We zijn gewend aan veel zon. Maar er is absoluut ook een medisch verband: de winterdagen zijn kort en de hoeveelheid licht die je krijgt, beïnvloedt je gesteldheid. Vooral wanneer je vanwege de kou kiest om vaker binnen te blijven, kan het gemis van de zon zeker meespelen”, aldus Schotborgh. Bij Antillianen die twintig jaar of meer op de eilanden hebben gewoond, zou dit een nog grotere rol kunnen spelen.

Nederlandse snelheid
Dat Antillianen zich in de winter iets somberder kunnen voelen, heeft ook te maken met het levenstempo in Nederland. “Je kan niet, zoals op Curaçao vaak gebeurt, tegen je baas zeggen dat je morgen naar de dokter én naar de bank moet en dat je daarom de hele dag bezet zal zijn. Dat is daar de normaalste zaak van de wereld, maar omdat het hier zo goed georganiseerd is, wordt van je verwacht dat je aan dat soort dingen slechts minimaal tijd kwijt bent en dat het je productiviteit niet in de weg zit. Dat is ook de reden waarom veel Antillianen in Nederland continue een gevoel van stress en gejaagdheid ervaren. Als je op Curaçao zit, dan kan je niet anders, alleen al door de warmte, dan het rustiger aandoen.”

Koop een ticket!
Daarom luidt het advies dan ook voor iedereen die moeite heeft met de winter: koop een ticket. “Ik probeer mijn patiënten bewust te maken van hun emoties en ik geef ze concrete adviezen. Het beste wat je eigenlijk kunt doen, is proberen om toch even op vakantie te gaan naar huis, of naar een plek waar de zon wél schijnt. Een aantal patiënten die dat hebben gedaan, geven aan dat het goed helpt”, aldus dokter Schotborgh.

En anders?
Tja, of iedereen zomaar het geld voor een retourtje Caribisch gebied heeft, is de vraag. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren om je fitter te voelen tijdens de winter. Meer bewegen, omdat je daar meer energie van krijgt en misschien ook omdat je er fit wil uitzien voor de zomer. Zorg voor nu in ieder geval dat je blootgesteld wordt aan veel licht tijdens deze donkere dagen. Naar de zonnebank gaan is geen slecht idee, maar meer licht in huis het beste wat je kunt doen. En, last but not least: de vitamientjes, vooral de D.

Door John Samson

Als eerste op de hoogte als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Like Antillianen op Facebook

Advertenties

8 gedachtes over “Waarom sommige Antillianen gek worden in de winter

 1. Geachte heer/ mevr.,

  Waarom worden ‘we’ nog steeds ‘Antillianen’ genoemd?

  De Antillen bestaat al bijna 5 jaar (10 okt) niet meer.

  Ik stoor me hier mateloos aan.

  Mvg,

  Martha

  Like

  1. Hallo, bon anja,

   Ik ben op Curacao geboren en opgegroeid.

   Hoe kan de groep van de bewoners van het voormalig Antillen dan het beste genoemd worden? Ik stoor mij niet aan het woord Antillianen, maar wil wel graag weten hoe dit beter/anders kan.

   Like

   1. Kurasoleña / Kurasoleña bon dia i un bon aña pa’Bo tambe,

    E manera mas korekto lo Bo haña den nos Statüt renobá i adaptá na e situashon nobo den rein(ad)o ulandes.

    Den otro dokumentunan ofisial nan ta papia di Ulandesnan Karibense.

    Banda di e pregunta aki nos por puntra kon e diferente paisnan den e rein(ad)o ulandes aki ke referí na nan mes?

    Pa e ulandes (di etnisidat eropeo) esaki ta regla kaba … e ta un ulandes
    Pa e ulandes karibense e situashon ta un poko kompliká:
    >>> Esun di etnisidat eropeo por skohe pa yama su mes ulandes

    >>> Esun di orientashon, persuashon i desviashon religioso hudiu par skohe pa yama su mes hudiu

    >>> Esun di meskla ku ta krusa etnisidat i otro ideologianan por skohe pa yama nan mes Mulato òf kualke otro preferenshanan etniko ku ta forma nan ser

    >>> Esun di Herensha i Asendensia Afrikano por skohe i lo skohe pa Outodeterminativamente pa referí na su mes komo AfriKaribense di Kòrsou

    >>> Nan tur por skohe pa yama nan mes Yu-di-Kòrsou

    Like

  2. Interesante ku un denominashon estatal eróneo por kousá tantu inkomfortabilidat serka hopi persona.

   “WAAROM SOMMIGE CARIBISCHE NEDERLANDERS GEK WORDEN IN DE WINTER”

   òf

   “WAAROM SOMMIGE “CARIBIANEN” GEK WORDEN IN DE WINTER”

   E region aki ta konsistí di 3 pais i un munusipio … tur ta parti di e rein(ad)o ulandes.

   Aparentemente e artíkulo aki ta referí na e ekspatrionan di e islanan Aruba, Boneiru, Kòrsou, Sint-Maarten, Sint-Eustasia i Saba.

   E titulo lo bira mas largu si inkluí nan den dje òf

   “WAAROM SOMMIGE VOORMALIGE ANTILLIANEN GEK WORDEN IN DE WINTER”

   Like

 2. In de 28 jaren dat ik in Nederland woon heb ik nooit een huisarts gehad die mij zo goed begreep als dokter Schotborgh. Ik vond het heel jammer toen hij weg moest want hij was invaller voor mijn eigen huisarts.

  Like

 3. ‘Antillianen’ hebben in die zin hebben nooit bestaan. In ruime zin geeft het aan welke gebied iemand komt. In dit geval Nederlandse Antillianen. Daar ben ik geboren en opgegroeid en heb absoluut geen moeite om ‘Antilliaan’ genoemd te worden. Het is mijn trots. En het is te hopen dat ooit weer ‘Antillianen’ gezegd kan worden zonder onderscheid.

  Like

 4. Beste mensen
  Wij, allen die afkomstig zijn van een van de eilanden van het koninkrijk, zijn Antilianen nu,, toen en voor altijd. Wij zijn namelijk afkomstig van de kleine Antillen en dat kunnen we nooit meer veranderen, of is het niet zo?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s