Klopjacht geopend op daders kunstroof

De Bonairiaanse Hellouisa Sint Jago gaat vanbinnen kapot van verdriet: één van haar favoriete kunstwerken is op een raadselachtige manier in Alkmaar verdwenen. Terwijl de politie op zoek is naar de daders, heeft de kunstenaar ook hulp ingeschakeld van de Antilliaanse gemeenschap.

De politie in Alkmaar is nog steeds op zoek naar het schilderij ‘Vivero’ van kunstenaar Hellouisa Sint Jago, dat vlak voor de jaarwisseling in het Medisch Centrum Alkmaar is gestolen. De kunstenaar zegt niet meer te kunnen functioneren sinds de kunstroof.

Hellouisa is een veelzijdige kunstenaar, bekend vanwege haar gebruik van veel felle kleuren en de witte stippeltjes, haar signatuur. Enkele van haar kunstwerken waren te zien onder meer tijdens exposities in Duitsland en Zuid-Korea. Het gestolen schilderij maakte onderdeel uit van haar 25 schilderijen die in de hele maand januari in het Alkmaar Medisch Centrum te zien zijn.

Het gestolen schilderij 'Vivero', door de Bonairiaanse kunstenaar Hellouisa Sint Jago.
Het gestolen schilderij ‘Vivero’, door de Bonairiaanse kunstenaar Hellouisa Sint Jago.

De Antilliaanse gemeenschap in Nederland geeft massaal gehoor aan de oproep om haar gestolen kunstwerk op te sporen. Het opvallende schilderij van 40 bij 50 centimeter wilde ze eignelijk niet meenemen in de expositie. Het doek was speciaal voor haar nichtje Jackelina (10) gemaakt, waarmee ze een hechte band heeft. Op het schilderwerk zijn onder andere Caribische vissen en een dolfijn afgebeeld. “Ze zag het schilderij toen het nog niet klaar was en ze was op slag verliefd. Ze vertelde hoe mooi ze het vindt, omdat ze later dolfijntrainster wil worden”, aldus de Bonairiaanse.

Vlak voor de jaarwisseling krijgt Hellouisa het slechte nieuws van het Alkmaar Medisch Centrum te horen tijdens een diner. “Ik was met mijn man in een restaurant aan het eten en we kregen een telefoontje van het ziekenhuis. Ik dacht misschien dat er iemand is die een van de schilderijen wil kopen”, vertelt de aangeslagen Hellouisa. “Maar de mevrouw zei dat er een schilderij zou zijn gestolen. En laat dat nou net dat ene schilderij zijn van mij. Ik ging kapot vanbinnen. Ik moest gewoon meteen weg uit dat restaurant.”

In de jaren 80 treft haar hetzelfde lot bij een expositie in Amsterdam.

Het is niet voor het eerst dat een kunstwerk van Hellouisa gestolen wordt. In de jaren 80 treft haar hetzelfde lot bij een expositie in Amsterdam. Een beschilderde schoen verdwijnt op een raadselachtige manier. Ze had in die tijd geen foto gemaakt van het kunstwerk. Tot de dag van vandaag is het kunstwerk nog steeds spoorloos.

“Dit is zo ontzettend pijnlijk voor een kunstenaar, vooral omdat het mijn favoriete schilderij is. Toen ik mijn kleine nichtje moest vertellen dat het weg is, had zij tranen in haar ogen. Ik ben er zelf nog steeds kapot van en slapen lukt moeilijk, want ik ben bang dat ze het schilderij vernietigen uit angst om betrapt te worden”, vertelt de geëmotioneerde Hellouisa Sint Jago.

Oproep Hellouisa Sint Jago
De oproep van Hellouisa op haar Facebook wordt massaal gedeeld.

Met haar oproep op Facebook hoopt Hellouisa dat ze met de hulp van de Antilliaanse gemeenschap in Nederland in ieder geval het schilderij Vivero alsnog terug gaat krijgen.

Door John Samson

  

Vanaf nu altijd op de hoogte blijven van de laatste updates? Like de Facebook-pagina 

Advertenties