Zorgen om drugsgebruik Curaçaose studenten

Meer dan vijftig euro in de maand voor een beetje softdrugs. Curaçaose studenten halen allerlei trucjes uit om hun drugsgebruik in Nederland geheim te houden. En dat zou voor problemen kunnen zorgen..

Martina heeft een onderzoek verricht in Nederland onder Curaçaose studenten. Zij geeft antwoord op de vraag hoe deze studenten omgaan met het gebruik van softdrugs, terwijl ze tussen twee culturen in moeten leven: de Curaçaose en de Nederlandse.
         
Vijf vragen over het onderzoek van criminologe Najola Martina naar softdrugsgebruik onder Curaçaose studenten in Nederland.
   
       
1. Gebruiken Curaçaose studenten voor het eerst softdrugs in Nederland?
Veel ouders op het eiland denken dat hun kinderen pas in Nederland voor het eerst met softdrugs in aanraking komen, maar het onderzoek van Martina wijst anders uit. De meeste jongeren gebruiken juist op Curaçao voor het eerst softdrugs en het zijn meestal ook deze jongeren die het gedrag in Nederland voortzetten. Bij de jongeren die pas in Nederland in aanraking komen met softdrugs, blijft het meestal bij experimenteren.

 


2. Hoe anders gaan Curaçaose studenten dan om met softdrugs?
Deze studenten lijken veel geheimzinniger over hun drugsgebruik te doen in vergelijking met Nederlandse studenten. Ze gaan ver in het geheimhouden: weken voordat ze op vakantie naar Curaçao gaan bouwen ze hun drugsgebruik af, zodat ze op het eiland geen afkickverschijnselen vertonen. Als ouders of familie bij hen in Nederland op bezoek komen, wordt hun voorraad bij vrienden bewaard en er wordt niet meer thuis geblowd. De Skype-gesprekken uit Curaçao worden afgewezen en ze hebben oogdruppels, kauwgom of parfum binnen handbereik om de wietgeur voor anderen te maskeren.

Interessant detail: de studenten die regelmatig softdrugs gebruiken geven in het onderzoek aan dat ze ongeveer 50 euro per maand voor over hebben. Maar wat blijkt: er zijn genoeg aanwijzingen dat de studenten in werkelijkheid veel meer geld in de maand uitgeven aan softdrugs.

 

3. Waarom doen ze zo geheimzinnig?
“Sommige studenten gebruiken de gezondheid van hun ouders als excuus. Waar ze echt bang voor zijn is dat ze een stempel opgeplakt krijgen, dat ze een drogadikto of chòler (drugsverslaafde) zijn”, zegt Martina. Ze camoufleren hun drugsgebruik dus uit respect voor de ouders en vooral om hun moeder niet te teleur te stellen of pijn te doen. Het mondt meestal uit tot een grote familieruzie als het thuisfront 9.000 kilometer verderop erachter komt dat hun kind in Nederland softdrugs gebruikt. Ruimte voor discussie zou er niet zijn, want het wordt op Curaçao ervaren als een grote schande als de zoon van of de dochter van softdrugs blijkt te hebben gebruikt.

 


4. Hoezo is het gebruik van softdrugs een taboe?
Er is volgens Martina sprake van een schaamte- en zwijgcultuur. “Als mensen weten dat je drugs gebruikt, is het horen zien en zwijgen. En dat helpt deze jongeren het ook zo geheim te houden”, aldus de criminologe. Een positief puntje uit het onderzoek is dat de respondenten aangeven dat het taboe rondom drugsgebruik op Curaçao meer bespreekbaar aan het worden is.

 

5. En hoe zorgwekkend zijn de resultaten eigenlijk?
De Curaçaose studenten die met het onderzoek hebben meegedaan zeggen zelf dat ze zich niet constant bezighouden met de angst dat hun drugsgebruik aan het licht komt. “Ze willen het niet toegeven, maar het speelt wel een prominente rol in hun dagelijks leven. Het levert ze veel stress en spanning op.”
Het betreft een kwalitatief onderzoek en Martina wil daarom geen harde conclusies trekken, maar de criminologe maakt zich wel zorgen om het feit dat de studenten aangeven dat zij het heel moeilijk vinden om wanneer dat nodig is hulp te vragen. Omdat drugsgebruik per definitie een onbespreekbaar thema is voor de ouders, zou het heersende taboe problemen kunnen opleveren bij deze studenten in Nederland.

Door John Samson
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s