..Hoeveel macht hebben die Antilliaanse jongeren dan?

Het is behoorlijk onrustig onder de Antilliaanse organisaties in Nederland. De organisaties gerund door de oudere generaties verkeren steeds in zwaar weer door bijvoorbeeld financiële nood, subsidiefraude of simpelweg verlies aan terrein. Maar met de jongeren is er iets opmerkelijks aan de hand..

Het afgelopen jaar was voor de Antilliaanse organisaties een jaar van knopen doorhakken. Twee belangrijke Antilliaanse organisaties, VNAA en MAAPP, behoren vanaf 1 januari 2015 in de lange lijst van de gesneuvelde Antilliaanse organisaties. VNAA is na 25 jaar slachtoffer geworden van vergrijzing, terwijl de altijd altijd mondige MAAPP haar geloofwaardigheid in één klap verloor door een enorme subsidiefraude waar nog van alle kanten onderzoek naar loopt.

Maar er is nog meer aan de hand. OCaN, de Antilliaanse belangenbehartiger die steeds de strijd aangaat met de Nederlandse overheid, moet het vanaf 2015 zonder overheidssubsidie gaan doen en als klap op de voorpijl binnenkort ook zonder hun voorman Glenn Helberg. Een flinke reorganisatie tot gevolg, waarbij medewerkers met een enorm breed netwerk en kennis van de Antilliaanse gemeenschap ontslagen worden. De vraag is of de meest invloedrijke Antilliaanse organisatie effectief zou kunnen blijven functioneren, zonder financiële steun en medewerkers.

Zij willen niet langer wachten op de oudere generaties

Tot zover de gevestigde organisaties, want er is iets opmerkelijk aan de hand. In het najaar van 2014 besluiten de jongerenorganisaties om nauw met elkaar te gaan samenwerken. Zij willen niet langer wachten op de oudere generaties, want die zouden te veel tijd in beslag nemen om knopen door te hakken. Alleen de Vereniging Antilliaans Netwerk (VAN) heeft zich bij de jongeren aangesloten bij het tekenen van de intentieverklaring in Den Haag.

Jongeren worden mondiger
De jongeren die de organisaties runnen, zijn niet bepaald onervaren. De meeste van ze zijn bijna klaar met hun studie, of hebben al een paar jaar ervaring als vrijwilliger in de stichtingen en verenigingen. “Je merkt dat onze jongeren in Nederland steeds mondiger worden. Zij weten goed gebruik te maken van sociale media en gebruiken creatieve manieren om hun mensen te bereiken. Je zou kunnen zeggen dat de jongerenorganisaties succesvoller zijn in het mobiliseren van de achterban”, stelt Hassnah Elhage van Kiva Curacao, de stichting die zich inzet voor Curaçaose studenten en young professionals. “Maar dat wil niet zeggen dat wij niet zonder de oudere generaties kunnen, zij hebben veel ervaring met de Antilliaanse gemeenschap en politici. Wij kunnen nog veel van hen leren.”


Marketing

De afgelopen tijd is het ook voor de jongerenorganisaties moeilijker geworden om aan sponsorgelden te komen. En toch vallen ze steeds meer op bij hun achterban. “De jongerenorganisaties focussen veel meer op marketing en daarmee vallen ze nu ook op”, vertelt Nathan Correa (29) van ABC Compas, een vereniging voor Antilliaanse studenten met een technische studie. Ze weten heel goed hoe zij op social media moeten inspelen op de jongeren, zodat ze alsnog meedoen met hun activiteiten.
Zuinig met geld
De jongerenorganisaties hebben weinig tot geen ervaring met subsidiegelden naar binnen halen. Hoe dekken ze hun kosten dan? De organisaties zoeken allerlei creatieve manieren om geld via hun achterban te krijgen of ze zoeken sponsoren als ze met vakantie op de eilanden zijn. Maar zelf als ze dan gesponsord worden, zijn het geen grote bedragen. Als ze 1500 euro in kas hebben voor een jaar, is dat al veel voor hun begrip. Daarom spreken ze studenten aan op hun kwaliteiten. Bijvoorbeeld studenten met een grafische studie, om flyers, posters en websites voor hen te maken. Kosten? De studenten doen het gratis, in ruil voor een ervaring rijker (lees: cv!).

Maar er is een gevaar..
Terwijl de ervaring die Antilliaanse jongeren opdoen tijdens hun vrijwilligerswerk veel aan hun persoonlijke ontwikkeling bijdraagt, blijkt dat het voortbestaan van deze nieuwe organisaties daarmee ook in gevaar kan komen. “Plannen, organiseren en netwerken. Je leert zo erg veel als je in een organisatie zit, dat je op een gegeven moment geïnspireerd raakt om je eigen plannen uit te voeren”, merkt Marc Castillo (26) op van de populaire studentenclub ByGonga in Rotterdam. “We zijn allemaal ondernemend. Dat is de reden waarom wij de bijeenkomsten nu op een laag pitje hebben.”

Ook bij Kiva Curaçao, de vertegenwoordiging van Curaçaose studenten en young professionals, zien zij hetzelfde gebeuren. “Bijna al onze voormalige bestuursleden zijn op een gegeven moment naar Curaçao verhuisd en zijn daar met bijzondere initiatieven begonnen zoals bijvoorbeeld Startup Curaçao en Skempi”, zegt Kiva-woordvoerder Hassnah Elhage (27). “We hebben helemaal geen moeite om nieuwe bestuursleden en vrijwilligers te vinden. Vooral onze studenten staan te popelen om nieuwe ervaring op te doen. Daardoor lopen bepaalde projecten vertraging op, omdat je steeds anderen moet inwerken.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s